Áthangszerelve - a tekerőlant

2014.03.26. 23:11 analoque

Valahogy a Bartókra keveredtem a héten, és nem tudom melyik műsorukban klasszikus, elfelejtett hangszerekről beszélgettek - ott jött elő egy fiatal magyar csapat, akik a tekerőlantot próbálják visszavezetni a köztudatba. Persze eddig is tudtam, hogy van ilyen, de nem nagyon emlékeztem, hogy szól, mit tud hozzátenni a zenéhez.

A tekerőlant (youtube -on: hurdy gurdy) egyébként egy hagyományos magyar népi hangszer. Persze nem mi találtuk ki, XVII század után importálhattuk naposabb vidékről, de valahogy gyökeret vert nálunk. Olyannyira, hogy ahogy a srácok mesélték, volt egy öreg szaki, aki egy víz és áram nélküli tanyán barkácsolta a tekerőlantokat, amit teljesen exkluziv hangszerként hasznának Londonban, Tokióban... Dehát a magyar folk halmozottan rétegzene (én se rajongok érte) - a tekerőlant viszont egy hangszer, azon egy zenész azt játszik, amit akar.

Nagy hirtelen ezt dobta ki a youtube az "extrém hurdy gurdy"-re:

 

 

Az állam a földön - az egyik legcoolabb hangszer a világon.

Szólj hozzá!

Címkék: népzene tekerőlant hurdy gurdy rory the hurdy gurdy man

A bejegyzés trackback címe:

https://analoque.blog.hu/api/trackback/id/tr735880471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása